top of page
  • Writer's pictureSarula

Holandsko: (Ne)známa finančná pomôcka

Updated: Dec 7, 2018


Pri výbere univerzity je určite veľmi silný faktor finančná stránka celého „pobytu.” Práve preto medzi najčastejšie skloňované otázky určite patria tie, ktoré sa týkajú financovania, ako štúdia, tak života. V tomto článku sa chcem venovať malej finančnej pomôcke, ktorá nie je veľmi známa pre medzinárodných študentov. Najmä nie postup, ako sa k nej dostať. Reč bude o organizácii DUO.


Čo je to DUO?


DUO, alebo Dienst Uitvoering Onderwijs, je organizácia pod záštitou holandskej vlády poskytujúca finančnú pomoc (pôžičku) pre študentov. Táto pôžička funguje veľmi podobne ako vo Veľkej Británii, avšak s jedným rozdielom. Zatiaľ čo v Anglicku začneš pôžičku splácať až keď si nájdeš zamestananie, kde budeš zarábať istú sumu, v Holandsku ju musíš začať splácať hneď po skončení štúdia. Tento rozdiel vás ale nemusí úplne odradiť. Školné v Holandsku za 3 roky štúdia je približne tak vysoké, ako školné za 1 rok štúdia v Anglicku. Je potrebné poznamenať aj fakt, že školné sa tu každý rok zvyšuje a podmienky sa menia priamoúmerne. Pre porovnanie:


- Za školský rok 2017/2018 bolo školné 2006 € pre každého.

- Od školského roku 2018/2019 sa suma zvýšila na 2060 € (Novou podmienkou bolo, že prváci platia za prvý rok o polovicu menej, od druhého ročníka je to rovnako, ako všetci ostatní).


Všetko však záleží aj od univerzity, ktorú si študent vyberie.


Ako DUO funguje?


Prihlásiť sa na DUO môže každý študent, ktorý je občanom Európskej únie. Na základe toho máte rovnaké práva ako holandskí študenti. Sú 2 formy pôžičky:

= Tuition fees

= Student grant


Tuition fees, v preklade školné, je vyplácané formou mesačných príspevkov. Inak povedané, každý mesiac vám na účet príde istá suma, napr. 12x173 €. Ako som už spomínala, tento príspevok je nutné začať splácať hneď po skončení štúdia. Pre prihlásenie je potrebné prihlásiť sa na úrade, odkiaľ vám pošlú BSN (špeciálne číslo, ktoré vám umožňuje pracovať, vytvoriť si účet a pod.), vyplniť formulár, pripojiť kópiu pasu a mať účet v holandskej banke.

Student grant má o čosi špecifickejšiu formu a podmienky. Grant je rozdelený na 3 časti:

ŠkolnéPríspevok na životCestovné


Pri školnom platia vyššie uvedené podmienky. Výhodou sú dve ďalšie časti, ktoré sú opísané DUOm ako darček. Tie sa späť nesplácajú. Základnou podmienkou je, že študent musí pracovať minimálne 56 hodín do mesiaca. Pri podávaní formulára je nutné pripojiť aj pracovnú zmluvu. Po 3 mesiacoch od prihlásenia musí študent preukázať výpisom z účtu, že naozaj pracuje a výplatu dostáva na účet. Následne je tento krok potrebné zopakovať každých 6 mesiacov. Jednou z najdôležitejších podmienok, na ktorú sa často zabúda, je potreba príjmu vašich rodičov za isté obdobie (zvyčajne 2 roky). Na základe ich príjmu vám vyrátajú sumu, ktorú vám budú mesačne posielať (to si viete overiť aj kalkulačkou na ich stránke). Cestovné v tomto balíčku rozumej ako čipkartu, ktorú je možné využívať v rámci Holandska na vlaky a autobusy. Je možné si zvoliť rôzne zľavy, ako napríklad cestoanie zdarma cez víkend alebo 40% zľavu (verte mi, je to viac než výhodné).


Podmienky sa môžu meniť každý rok. Toto je ale základ, ktorý zväčša ostáva nemenný. Viac informácií možeš nájsť tu.


(Tento článok nie je napísaný vrámci spolupráce ani platenou reklamou. Slúži len ako informácia pre študentov, ktorí sú rovnako stratení, ako som bola ja :))






Korektúra: Katarína Tökölyová

Recent Posts

See All
bottom of page