top of page
  • Writer's pictureSarula

Švajčiarsko: Spontánnosť nadovšetko


Kto ma pozná vie, že častokrát mi v hlave skrsne nejaký nápad a ja sa do jeho realizácie vrútim bez hlbšieho rozmýšľania. Áno, viem, že to asi nie je vždy najlepšie, ale takto to bolo aj v prípade krátkeho výletu do Švajčiarska. Napriek všetkému, čo sa udialo, či udiať mohlo si myslím, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí!


Ako to začalo?


V Holandsku na univerzite máme 4 skúškové obdobia (áno, máme dlhý rok) a po každom pár dní na „zotavenie”. Keďže má vtedy väčšina z nás ponorkovú chorobu a chce sa čo najviac vzdialiť od „miesta činu”, navštíviť kamarátov žijúcich v iných krajinách je jeden z najlepších liekov. Keďže jeden z mojích najobľúbenejších ľudí na svete a môj spiritual buddy,

(nezabudni sledovať jej krásnu tvorbu), žije v Zürichu, voľba bola jasná. Keď sme si ujasnili dátumy, na rad prišli letenky. Tie som kupovala niekedy úplne na konci septembra. (Pre informáciu, spiatočná letenka Amsterdam - Zürich stála 74, 36 €.)


Letenky kúpené ☑️

Skúšky dokončené ☑️

Pobalené ☑️

Okrem tradičného jedla nič nenaplánované ☑️

Pohodvý mód zapnutý ☑️


Ako to pokračovalo?


Po ceste z letiska sme nemohli vynechať prvú typickú vec, ktorú nájdete snáď na každom rohu vo Švajčiarsku a to takzvaný Bretzel (alebo aj Pretzel🥨). V stánkoch vám to pripravia úplne čerstvé a väčšinou ešte príjemne teplé (solené, sézamové, makové, syrové…). Po menšej prehliadke mesta sme sa šli zložiť na byt a po krátkom oddychu sme sa vybrali na menšie nočné dobrodružstvo.


Kam večer?


Zürich je prenádherný! Večer sme sa poprechádzali po starom meste, trochu sa potúlali uličkami, kde sme objavili aj Cabaret Voltaire, kde vznikol dadaizmus (fakt cool miesto). V starom meste sa určite oplatí vidieť Grossmünster, Wasserkirche a pomaly prejsť na Lindenhof odkiaľ je veľmi pekný výhľad na centrum. Čo ma na meste zaujalo bol projekt, ktorého hlavnou myšlienkou je zbližovanie ľudí. V rámci tohto projektu sú rôzne po meste rozmiestnené stoličky, ktoré sú zviazané dokopy tak, aby nikto nemohol sedieť sám. Pekné nie?!

Ak by ste hľadali mierny prepych a malý kúsok Švajčiarskej smotánky, tak jednoznačne netreba vynechať CLOUDS. Je to bistro spojené s barom, ktorý má síce neskutočne drahé drinky (najlacnejší asi za 19 CHf = 16, 82 €), ale má aj jeden z nakrajších výhľadov na Zürich.

Naopak, kto hľadá viac pohodové, urban miesto (a pre mňa jedno z najčarovnejších miest na planéte), jednoznačne odporúčam Frau Gerolds Garten. Tu nájdete takmer všetko od drinkov, cez jedlo až po zábavu rôzneho druhu. Neskutočná atmosféra je vytvorená spojením industriálneho štýlu a svetielkovej rozprávky. Ak vám je zima, ohriať sa môžete aj vonku pri ohni, prípadne sa schovať do sezónnej zimnej záhrady.

Keďže sme obe mali takzvanú párty náladu, náš kamarát (teda už aj môj🙈) pracuje v Maag Halle, kde sa okrem koncertov, muzikálov a iných kultúrnych akcií organizujú aj párty v Härterei Club, ktorý je súčasťou celého komplexu. Jediné, čo vám z tejto noci poviem je to, že z nášho „odídeme tak, aby sme stihli posledný vlak domov,” bola ďalšia pešia prehliadka širšieho okolia mesta. (Aspoň sme si nadchodili minimálne 3 denné ciele.)


Kam na výlet?


Po asi 4 hodinovom spánku sme sa na ďalší deň rozhodli, že pôjdeme na menšiu túru. Hneď pri Zürichu sa nachádza vrch Uetliberg s krásnou výhliadkou. Ak máte dobré počasie alebo inverziu a nechcete sa niekam nekonečne šplhať, toto je jednoznačne miesto, ktoré sa oplatí navštíviť! Dá sa tam dostať aj lanovkou, ale vedú tam aj 2 krásne lesné cestičky. Jedna z nich je tak trochu aj náučným chodníkom, kde sa počas šľapania od Slnka dostanete cez všetky planéty až na vrchol. V cieli viete ísť buď na výhliadkovú vežu alebo si dať teplý čaj, či jedlo.

Keďže sme nič poriadne neplánovali a aj to neplánovanie sa zmenilo, ďalší deň sme strávili v časti Meisterschwanden pri jazere Hallwilersee. Jazero je obklopené malými dedinkami a možnostami na rôzne aktivity. Viete sa len tak prechádzať, prípadne sa okúpať (áno, kúpala som sa v jazere v novembri!) alebo si taktiež sadnúť do jednej z reštaurácií s výhľadom na jazero.


A čo ak ste hladní?


Asi najtypickejšie jedlo pre Švajčiarov je raclette. Je to v podstate roztopený, veľmi kvalitný syr, ktorým polejete rôzne suroviny na vašom tanieri. Je v podstate na vás, akú kombináciu si vyskladáte (zemiaky, huby, baklažán, hrozno, ananás, mrkva…). Ja som mala možnosť ochutnať ten domáci a preto vám, bohužiaľ, neviem poradiť kde za ním vyraziť. Avšak v obchodoch všade nájdete všetko, čo na raclette potrebujete.

Ak sa vám nechce variť, môžete sa zájsť najesť aj do mesta. Napríklad do reštaurácie Hiltl (alebo Hiltl Sihlpost, ktorej interiér je v štýle starej pošty, ktorá tam bola predtým), ktorá je najstaršou vegetariánskou reštauráciou v Európe. Hiltl má veľmi širokú ponuku neskutočne chutných jedál a nápojov. Ďalšou možnosťou je aj bistro KOSMOS, kde je vľmi príjemná atmosféra. Kosmos zároveň funguje aj ako co-workingové miesto s malým khíhkupectvom na poschodí. Avšak musíte rátať aj s tým, že najesť sa v meste je už trochu drahšie.


Toľko málo o mojom 4-dňovom výlete do Švajčiarska. Nestihli sme síce úplne všetko, čo sme chceli, ale práve preto viem, že sa tam ešte určite vrátim (a samozrejme o tom aj napíšem😉). Dúfam, že tento článok vás inšpiroval a možno sa nabudúce stretneme práve v Zürichu! 🥰


Ďakujem Zuzi, Phibsovi, Oľge a mnohým ďalším za tie najlepšie zážitky!


Korektúra: Katarína Tökölyová

bottom of page