top of page
  • Writer's pictureSarula

Move: SWAP Nosene x Noizz

V dnešnom svete prebieha pomerne dosť výrazná debata o životnom prostredí a to najmä v spojení s módou. Určite ste sa už stretli s pojmami fast či slow fashion. O nich tento článok bude len z časti. Poznáte značku Nosene, či akciu s názvom SWAP? Aj keď by sa mohlo zdať, že je to len ďalšia do radu, je tu jeden výrazný rozdiel. Nosene je niečo ako „sekáč“, len s veľmi peknou a ušľachtilou myšlienkou k tomu.


Ako funguje Nosene?


Za značkou Nosene stojí Katarína Hutyrová, ktorá chcela vytvoriť voňavý sekáč príjemný po každej stránke. Nosene funguje na báze toho, že vy donesiete oblečenie, ktoré ste vyradili a nemáte s ním čo urobiť. V obchode ho potom nechajú vyčistiť a roztriedia. Niečo ostane na predajni, niečo putuje zas na recykláciu a vytvorenie nového oblečenia. V čom ale spočíva jeho výnimočnosť je to, že časť oblečenia putuje aj občianskemu združeniu My Mamy, ktoré sa venuje týraným ženám (tomuto faktu môžete naozaj veriť!), prípadne iným občianskym združeniam.


Ako funguje SWAP?


SWAP, ako už naznačuje aj samotný názov, funguje na princípe výmeny oblečenia. Každý návštevník môže doniesť toľko oblečenia, koľko uzná za vhodné. Za to potom dostane žetóny (maximálne 10 ks), za ktoré si môže uchmatnúť nejaký veľmi pekný kúsok od niekoho iného (1 žetón = 1 ks oblečenia). Bolo by však fajn, ak by ste na SWAP priniesli nejaké pekné, čisté a nepoškodené oblečenie. Na konci SWAPu, keď sa zavrú brány, sa oblečenie znova roztriedi a veľká časť poputuje občianskemu združeniu. Súčasťou SWAPu sú mnohokrát aj ekologické diskusie, ktoré vám celkom otvoria oči.


Aj ty máš preplnenú skriňu a nevieš kam s vecami, alebo ti je ich ľúto vyhodiť? Skús ich odniesť práve do Nosene, prípadne ich dones na SWAP a odľahči tak seba, ako aj chúďa planétu. Ten pocit bude stáť za to a tebe sa bude oveľa ľahšie dýchať!



swap of clothes

Recent Posts

See All
bottom of page