top of page
  • Writer's pictureSarula

Move recenzia: Muž, ktorý chcel byť šťastný


„...nikdy nikomu nedovoľ, aby ti vravel, čo je pre teba ťažké.“


Na pohľad veľmi nenápadná kniha ukrývajúca poklad. Možno si sa zarazil už pri názve – prečo by dievča chcelo čítať o mužovi, ktorý chcel byť šťastný?! Asi už len preto, že autor, Laurent Gounelle, v nej bravúrne ukryl krásne myšlienky a malý návod na šťastnejší život.


Niečo málo o knihe:


Laurent Gounelle je autor, ktorý sa zaoberá najmä ľudskou psychikou a rozvojom osobnosti. Jeho postavy sú zväčša stratené v živote hľadajúce svoju cestu a svoj hlas v spoločnosti. Nebolo to inak ani v tejto knihe. Dej sa odohráva na Bali, kde sa hlavná postava, Julian, rozhodne ísť za známym liečiteľom. Hlavná myšlienka je spracovaná vo forme rozhovorov a myšlienkových procesov Juliana, pri ktorých postupne vidieť premenu jeho osobnosti.


Hodnotenie:


Tí z vás, ktorých zaujíma tento druh literatúry, si už pravdepodobne pri predchádzajúcom odstavci povedali, že táto kniha je veľmi podobná knihe Jedz, modli sa, miluj od Elizabeth Gilbert. A nie ste tak úplne ďaleko od pravdy. Je tu však jeden rozdiel. Kým Jedz, modli sa, miluj je skôr o odpútaní sa od minulosti a o prekonaní strachu z lásky, Laurent Gournelle sa sústredil na vieru v seba samého a v sny. Ja patrím k ľuďom, ktorým sa ľahšie učí, keď veci vidia v praxi. Práve pre to sa mi kniha páčila. Autor často využíval príklady z reálneho života, ktorými Julianovi ukazoval realitu z iného uhla pohľadu. Kniha je naozaj kratučká a bežný knihomoľ by ju zhltol za pár hodín. Ja by som však odporúčala dať si na čas a čítať ju postupne. Je to práve kvôli jej obsahu. Náš mozog sa pri rýchlom čítaní nestihne zorientovať a hlbšie sa zamyslieť a tak by mohla kniha pôsobiť nudne a nehodnotne. Knihu by som neradila úplne medzi motivačnú literatúru. Venuje sa skôr psychológii a spirituálnemu rastu, čo môže ľahko niekoho odradiť. Ďalším veľkým mínusom je preklad. V knihe je veľké množstvo gramatických chýb a skladby viet mi občas pripadali, akoby ich niekto skopíroval z prekladača. Ak máte tú možnosť, skúsila by som ju nájsť aspoň v češtine alebo angličtine.


Osobne si myslím, že každý, kto sa cíti v živote stratený, no už trochu rozumie sebarozvoju, by sa v knihe mohol nájsť. Dej síce môže na začiatku pripomínať naivné a slniečkárske (ako by sa niektorí vyjadrili) zmýšľanie, no opak je pravdou. Nič nejde bez tvrdej práce a trápenia sa a aj tu sa ukazuje, že ak sa naučíš počúvať seba, tvoj život sa začne uberať úplne iným smerom. Smerom, pre ktorý si sa narodil.




Recent Posts

See All
bottom of page